Mody w sztuce: od impresjonizmu po postmodernizm.
Przemożnymi elementami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy relacje dają winu trzy z pięciu fundamentalnych smaków: słodki, kwasowy oraz gorzki. W każdym lub razie, istnieje wielka ilość substancji w gronach, które gwarantują smak. Substancje te są bieżące w znikomych ilościach (mierzonych w pewnych sytuacjach w milionowych częściach). Wszystkie te substancje dają winogronom specyficzny smak, formułowany, jako smak istotny. Smak podstawowy charakteryzuje każdą formę winorośli. Większa część składników smakowych znajdują się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. Wobec tego istotne jest, żeby tłoczenie absorbowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Trzeba rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w czasie kiedy bukiet jest reprezentatywnym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona posiadają ten sam aromat, jakkolwiek inny bukiet.
1. Sprawdź to
2. Kliknij
3. Przejrzyj
4. Przejrzyj
Historia mody: jak ubrania odzwierciedlają naszą kulturę.