Mody w sztuce: od impresjonizmu po postmodernizm.
Przemożnymi elementami smaku w winogronie sÄ… wÄ™glowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy relacje dajÄ… winu trzy z piÄ™ciu fundamentalnych smaków: sÅ‚odki, kwasowy oraz gorzki. W każdym lub razie, istnieje wielka ilość substancji w gronach, które gwarantujÄ… smak. Substancje te sÄ… bieżące w znikomych iloÅ›ciach (mierzonych w pewnych sytuacjach w milionowych częściach). Wszystkie te substancje dajÄ… winogronom specyficzny smak, formuÅ‚owany, jako smak istotny. Smak podstawowy charakteryzuje każdÄ… formÄ™ winoroÅ›li. WiÄ™ksza część skÅ‚adników smakowych znajdujÄ… siÄ™ poÅ‚ożone w wewnÄ™trznej części skórki winogrona. Wobec tego istotne jest, żeby tÅ‚oczenie absorbowaÅ‚o znaczÄ…cÄ… pozycjÄ™ w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Trzeba rozróżnić pomiÄ™dzy aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem pochodzÄ…cym z zastosowanej odmiany winoroÅ›li, w czasie kiedy bukiet jest reprezentatywnym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykÅ‚ad, dwa wina z tego samego winogrona posiadajÄ… ten sam aromat, jakkolwiek inny bukiet.
1. Sprawdź to
2. Kliknij
3. Przejrzyj
4. Przejrzyj
Historia mody: jak ubrania odzwierciedlajÄ… naszÄ… kulturÄ™.